Sri Lanka
Sri Lanka heet officieel de Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka en, is een land in Zuid-Azië. Het land is een eilandstaat in de Indische Oceaan en telt 21.675.648 (2013) inwoners.
Naambetekenis
In vroeger tijden stond Sri Lanka onder verschillende namen bekend: Lanka, Lankadweepa ("schitterend eiland" in het Sanskriet), Taprobane, Serendib (in het Arabisch, afgeleid van het Sanskriet Sinhala-dweepa) en Selan. De namen Sri Lanka en Ceylon stammen van deze namen af. Sri is Sanskriet voor eerbiedwaardig.
Religie en cultuur
Door de gunstige ligging op het pad van de grote zeeroutes tussen West-Azië en Zuidoost-Azië is Sri Lanka van oudsher een strategische marinebasis.
Sri Lanka is tegenwoordig een multireligieus land, waar een groot deel van de bevolking het boeddhisme aanhangt, bijna een derde van de bevolking andere religies dan het boeddhisme, met name het hindoeïsme, christendom en islam.
De Singalese gemeenschap vormt de meerderheid van de bevolking, met de Tamils als grootste etnische minderheid, geconcentreerd in het noorden en oosten van het eiland. Andere gemeenschappen omvatten de Islamitische Moren en Maleisiërs en de Burghers, nakomelingen van onder anderen de Nederlandse kolonisten.
Handel
Sri Lanka staat bekend vanwege de productie en export van thee, kinine, koffie, rubber en kokosnoten en heeft een progressieve en moderne industriële economie en het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking in Zuid-Azië.
Natuur
De natuurlijke schoonheid van Sri Lanka, de tropische bossen, stranden en landschap, evenals zijn rijke culturele erfgoed, maken het een wereldberoemde toeristische bestemming.
Geschiedenis
Sri Lanka in werd in het begin van de 16e eeuw gekoloniseerd door Portugal en Nederland. In 1815 kwam het onder het bestuur van het Britse Rijk Aan het begin van de 20e eeuw ontstond een nationalistische politieke beweging, met als doel het verkrijgen van politieke onafhankelijkheid. In 1948 werd door de Britten de onafhankelijkheid verleend: Dominion Ceylon. In 1972 werd de republiek uitgeroepen.
Sinds de jaren 70 van de 20e eeuw leidden strubbelingen tussen de Tamil-minderheid en de Singalese meerderheid tot een burgeroorlog, die dertig jaar duurde. Tienduizenden mensen kwamen daarbij om.
Sinds aan het einde van het eerste decennium van deze eeuw de vrede is hersteld, herstelt het land zich van de gevolgen van de burgeroorlog.
Welvaartspeil
Sri Lanka heeft een gemiddeld inkomen per inwoner van bijna 5000 US$ en staat daarmee op de 148e plaats van de wereldranglijst (2010). Nederland staat op de 7e plaats: 48.222 US$! Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Sri Lanka 22,7% van de bevolking onder de armoedegrens.
Wereldwinkel
Veel van de producten die in de Wereldwinkel worden verkocht zijn afkomstig uit Sri Lanka.
Deze producten voldoen aan de fair trade criteria. Deze criteria zijn er op gericht om milieu bewust om te gaan met schaarse hulpbronnen, en te letten op gezonde arbeidsomstandigheden en de milieubelasting tot een minimum te beperken.
De fair trade handel richt zich op het stabiliseren van de handel op wereldniveau. De eenvoudige producenten krijgen een afnamezekerheid en een goede prijs voor de producten die in Nederland worden verkocht. Hiermee kunnen zij hun welvaartspeil verhogen, en hun bedrijf ontwikkelen. Zodoende kunnen hun kinderen naar school in plaats van mee te werken in het bedrijf van hun ouders.
De Wereldwinkel neemt haar producten af via Lanka Lamai (www.lankalamai.nl).
In de Wereldwinkel worden te koop aangeboden geluks-olifantjes, boeddha’s, houtsnijwerk, keramiek, kruiden, olifantenpoeppapier en houten speelgoed.
www.facebook.com/wereldwinkelroosendaal
april 2015