Welkom bij

Wereldwinkel Roosendaal

Nicaragua is een land in Midden-Amerika. Het  grenst in het noorden grenst aan Honduras, in het zuiden aan Costa Rica, in het westen aan de Grote Oceaan en in het oosten aan de Caribische Zee. De hoofdstad van het land is Managua.

                 

In Nicaragua wonen op dit moment 5,8 miljoen mensen. De bevolking bestaat voor 69% uit mestizos, 17% blanken, 9% negers en 5% indianen.

Nicaragua is gelegen op de landbrug van Centraal-Amerika. In het westen ligt de Cordillera Los Maribios. Hier verheffen zich onder andere de vulkanen Cerro Negro en Momotombo. Het centrale deel van het land is bergachtig en het oostelijk deel is een tropische laagvlakte die grotendeels wordt ingenomen door regenwoud.

In Nicaragua liggen twee grote meren, waarvan het Meer van Nicaragua het grootste is. Het andere grote meer is het Meer van Managua. De belangrijkste rivieren zijn de San Juan, de grensrivier met Costa Rica, deTipitapa en de Coco, de grensrivier met Honduras.

Nicaragua heeft een tropisch klimaat met twee regenseizoenen (december - april; augustus).

Volgens berekeningen van het Internationaal Monetaire Fonds uit 2009 staat Nicaragua op de 143e plaats wat betreft het bruto binnenlands produkt (bbp, wat de Nicaraguanen met z'n allen verdienen) gedeeld door het aantal inwoners. Het bedrag, dat de Nicaraguaan verdient bedraagt gemiddeld 972 dollar per jaar. Op deze lijst staan 180 landen. Nedreland stond op de 7e plaats met 48.222 dollar per inwoner.

In heel Centraal-Amerika is chronisch nierfalen één van de voornaamste doodsoorzaken onder jonge mannen. Door de extreem zware arbeidsomstandigheden en hitte worden de nieren aangetast en dit is voor bijna iedereen in die regio dodelijk. Door de enorme werkloosheid en armoede is er meestal geen andere keuze dan dit werk te doen. Toch is de ziekte vrij eenvoudig te voorkomen, door voldoende drinkwater, pauzes en schaduw voor de suikerrietkappers.

Solidaridad is begonnen met een inzamelingsactie om de leef- en werkomstandigheden van deze suikerrietkappers te verbeteren. Het gaat dan om het gebied rond de plaats Chichigalpa, bekend als het eiland der weduwen. De Wereldwinkel Roosendaal steunt deze actie van harte.

Via onderstaande link kunt u kennis nemen van de situatie en de voortgang van het project

http://suikerriet-solidaridad.nl/