Welkom bij

Wereldwinkel Roosendaal

Vogels hebben de mens altijd tot de verbeelding gesproken, met name natuurlijk omdat zij konden vliegen en wij, mensen, nog maar 110 jaar of misschien langer, als je de luchballon meerekent van de gebroeders Montgolfier, die in 1783 de eerste luchballon een afstand van 2 kilometer lieten afleggen.

Ook in de kunst zijn vogels onderwerp. Rembrandt heeft vogels getekend. Van Gogh schilderde een korenveld met kraaien. En Carel Fabritius schilderde het Puttertje, dat sinds het boek van Donna Tartt wereldberoemd is.

Ook kunstenaars en handwerkslieden uit diverse landen maken vogels uit allerlei (rest)materiaal.

Deze strandlopers komen uit Zimbabwe. Ze worden gemaakt bij het bedrijf van de gebroeders Jimu. Deze broers, die wonen in een township nabij Harare, de hoofdstad van Zimbabwe hebben een bedrijfje opgezet. Daar werken naast henzelf 11 werknemers aan onder meer deze vogels. dat betekent dat zo'n 100 mensen hiervan profiteren. De vogels zijn gemaakt van "zeepsteen" en metaal. Het zeepsteen wordt door de broers zelf uit een grot in de bergen gehaald En dat is niet ongevaarlijk, omdat er slangen in die grotten zitten. De vogels kosten € 11,- per stuk.

Ook deze vogels komen uit Zimbabwe. De linker vogel (is het een ibis?) kost € 6,75. Het middelste vogeltje, een mus of een vink kost € 11,- en de ijsvogel (rechts) kost € 19,-. Ze worden gemaakt van restmetaal.

    

Ook deze grote vogels, een kraanvogel en een ooievaar, komen uit Zimbabwe. Mooi is het om te weten, dat de echte kraanvogels en ooievaars ook naar zuidelijk Afrika vliegen om te overwinteren. Dez kunnen altijd bij u blijven. De kraanvogel kost € 45,- en de ooijevaar € 78,-

We hebben ook vogels van andere materialen, bijvoorbeeld van glas.

Deze pinguins komen uit Thailand en Swaziland. Die hele kleine (links) met blauwe vleugeltjes kost € 6,50. Die andere twee kosten respectievelijk € 14,- en € 26,-.

Ook uit Zimbabwe komen pinguins. Deze is van zeepsteen en kost € 22,75.

Hij of zij staat in de sneeuw (in Zimbabwe?) te wachten tot de poolwinter voorbij is.

Je kan ook drink- en voederschalen met vogels kopen in de Wereldwinkel Roosendaal.

 

De "scrubmetal" schaal komt weer uit "Zimbabwe en kost € 31,50. De aardenwerk schaal komt uit Vietnam en kost € 26,25. Ook de "vogelbadjes" op de rechterfoto komen uit Zimbabwe en kosten € 44,95 (twee vogels) en € 29,- (1 vogel).

De houten vogel met een oog gemaakt van een moer kost € 15,-. Het is een wandversiering en komet uit Indonesië. Een heel andere wandversiering is deze paarse vogel. Komt ook uit Indonesië en kost € 16,95.

Heel andere vogels zijn de uilen! Per definitie zijn ze heel wijs en worden door veel mensen verzameld. In de Wereldwinkel Roosendaal is een keur aan uilen te koop vanaf € 2,50 (die kleintjes) tot € 67,50 (wit steen). Met daartussen de spaarpot van stukjes leer voor € 11,50 en die twee metalen voor € 30,50 per stuk.

 

Speciale aandacht vragen de twee uilen uit Peru. Het zijn voorbeelden van Chulucanas keramiek uit het dorp met dezelfde naam. Ze worden gevormd door de handen en voeten. Vervolgens worden ze met tegelijk met mangobladeren in een droogoven gebakken. De mangobladeren geven de donker bruine kleur. Vervolgens worden ze beschilderd en gepolijst. Ze kosten € 39,95.

En dan hebben we nog heel veel kippen, hanen in allerlei soorten, maten, kleuren en materialen vanaf € 10,25.