Welkom bij

Wereldwinkel Roosendaal

Bronzen beeldjes uit Burkina Faso

Deze prachtige beelden komen in ieder interieur goed z'n recht. 

Brons gieten is in Burkina Faso een eeuwenoud, traditioneel en belangrijk ambacht.
Dit ambacht wordt overgedragen van leermeester op leerling, vaak nog in familieverband. De bronsgieters zijn vooral mannen die tot de Djermée-stam behoren.

De groep beeldhouwers van Ali Nikiema en Yacouba Guira maken de prachtige beelden die wij verkopen.
Dit gebeurt door middel van de ‘verloren was’-techniek. Hierbij wordt het originele beeld gemaakt van was. Dit wordt bedekt met klei. De klei wordt gebakken en de was smelt en loopt uit de vorm. Zo ontstaat een mal, waarin brons wordt gegoten. Het gegoten beeld wordt deels gematineerd met koperoxide, wat het de mooie kleur geeft.

Brons-gieten is in Burkina Faso een traditioneel en belangrijke ambacht. Het geeft de beeldhouwers de moeglijkheid hun positie te verbeteren.

De makers van deze beelden zijn aangesloten bij Coöperatie Ouagadougou. Een collectief van verschillende vakmanschappen bijeen om zo een breed aanbod te bieden voor de lokale-, nationale- en internationale markt. Kunstnijverheid en vakmanschap, het antwoord in een samenleving waar weinig industriële ontwikkeling bestaat en waar een grote werkeloosheid heerst.
Burkina Faso, letterlijk ‘het land van de oprechte mensen’, ligt gedeeltelijk in de Saharastrook. Het is 7 x zo groot als Nederland en er wonen 17 miljoen mensen.

De Coöperatie ondersteunt de ambachtslieden met hun marketing en stimuleert hen tot innovatie, kwaliteitsverbetering en onderling samenwerking. Natuurlijk vanuit de FairTrade-principes.
Door samenwerking met Tahoua Import worden de producenten gestimuleerd en gemotiveerd tot nieuwe ideeën en producten.

Hieronder enkele voorbeelden. Het kan zijn dat een specifiek beeldje niet bij ons beschikbaar is. Ieder exemplaar is uniek maar vaak is er wel iets dergelijks in de winkel.

De getoonde prijzen kunnen varieren.